Gestelsedijk.be

Autonome fansite lommel sk – 1b proleague

Licentiewaakhond voor 16 clubs uit 1A en 1B

© JPV

16 clubs uit 1A en 1B krijgen voor het volgende seizoen een “financiële waakhond”. De opvolging kan verschillen van club tot club, maar in grote lijnen bestaat deze uit volgende drie pijlers; Een maandelijkse controle op het uitbetalen van de lonen. Een maandelijkse controle op afbetalingen bijvoorbeeld aan de belastingen, de RSZ-bijdrages en andere bijdrages. En als derde pijler het opvolgen van het clubbudget.

De betrokken clubs zijn verplicht om de Licentiecommissie inzage te geven. Clubs die in gebreke blijven, kunnen gestraft worden. Die sancties kunnen variëren van puntenaftrek tot boetes of een transferverbod. Een club uit de competitie zetten tijdens het seizoen behoort niet tot de mogelijkheden.

Tot de 16 behoren:

uit 1A: RSC Anderlecht, R Antwerp FC, K Beerschot VA, Cercle Brugge KSV, KAS Eupen, KAA Gent, KV Kortrijk, Oud-Heverlee Leuven, YR KV Mechelen, K Sint-Truidense VV, Standard de Liège, KVRS Waasland – SK Beveren

uit 1B: Lierse Kempenzonen, RFC Seraing, R Union SG en KVC Westerlo.

RE Virton, dat als zeventiende club ook deze maatregel opgelegd kreeg, aanvaardt deze niet en gaat deze aanvechten voor het BAS. Ook eisen de Luxemburgers nog steeds een schadevergoeding van 15 miljoen euro van de voetbalbond, omdat het dit seizoen niet in 1B mocht uitkomen.

RE Mouscron en KV Oostende kregen tot dusver geen licentie en hopen deze te bekomen na een beroepsprocedure bij het BAS. Mogelijk worden dan beide clubs ook nog aan dit lijstje toegevoegd.

Lommel SK is samen met Club Brugge KV, Sporting du Pays de Charleroi, KRC Genk, RWDM en SV Zulte-Waregem vrijgesteld van deze opvolging.

P