Een geslaagde jaargang voor Lommel SK

© JPV – matchbal van de Challenger Pro League

Na 37 wedstrijden zit het seizoen 2023-2024 er op voor Lommel SK. De doelstelling om mee te strijden voor promotie werd door groenwit ruimschoots bereikt, al grepen de jongens van coach Steve Bould twee keer nipt langs de oppergaai. Ook al ontbreekt de spreekwoordelijke kers op de taart, toch mag het voorbij seizoen als geslaagd omschreven worden.

Nadat de bekercampagne al vroeg in het seizoen eindigde tegen URSL Visé, werd de rechtstreekse promotie in de reguliere competitie op twee punten na gemist in het voordeel van FCV Dender EH en kampioen K Beerschot VA. Als sterkste team van de Promotion Play-Offs moest daarna Lommel SK uiteindelijk het hoofd buigen voor eersteklasser KV Kortrijk, welke over betere en meer ervaren wisselmogelijkheden beschikte in twee beklijvende barragewedstrijden.

In grote lijnen was het sportief dus een zeer positief seizoen met een bij momenten fris en monter voetballend Lommel SK. Van deze jaargang onthouden de fans met een glimlach op het gezicht, de verdere ontwikkeling van het Hongaarse aanvallende talent Zalán Vancsa (19) en de exploten van de 20-jarige groeidiamant die de Togoleese middenvelder Dermane Karim ongetwijfeld is. Twee spelers die vermoedelijk na dit seizoen aan de Gestelsedijk elders gestald zullen worden door de City Football Group.

 

© JPV – Zalán Vancsa

Daarnaast viel ook de ontbolstering van flankverdediger Sam De Grand op, helaas velde een knieblessure de 19-jarige Nederlander zodat hij de Promotion Play-Offs moest missen. Ook zetten aanvaller Juho Talvitie en rechtsachter Kluiverth Aguilar verdere stappen voorwaarts de voorbije jaargang.

Toch mogen bij het sportief succesvolste seizoen onder het bewind van de City Football Group ook enkele kanttekeningen geplaatst worden. Met de komst van spelers als Dries Wouters, Lucas Schoofs en Igor Vetokele werd er een ervaringsinjectie gegeven, vooral de eerste twee speelden een sterk seizoen.

Lucas Schoofs werd de nieuwe moter op het middenveld en speelde zelfs op één minuut na alle wedstrijden voor groenwit, Dries Wouters bleek een betrouwbaar sluitstuk centraal in de verdeding, terwijl spits Igor Vetokele de in hem gestelde verwachtingen (deels na een knieblessure opgelopen op de 20e speeldag) niet helemaal inloste. Door dit feit miste Lommel SK op het beslissende moment in de reguliere competitie en play-offs een echte diepe spits, deels ook omdat alternatief Cauê Santos in de aanvangsfase van het seizoen mocht vertrekken op uitleenbasis naar Benfica B maar waarvoor geen vervanger werd aangetrokken. Zelfs aanvaller op overschot Jordan Kadiri werd uitgeleend aan reeksgenoot R Francs Borains.

Ook gaapte er een kloof van kwaliteit en ervaring tussen de basisspelers en de mogelijke invallers in de spelerskern, waardoor valabele wisselmogelijkeden voor coach Steve Bould beperkt waren.

 

© JPV – Dermane Karim

Verder lopen na dit seizoen tal van verbintenissen af, de 35-jarige middenvelder Álex Granell is einde contract en huurspelers Diego Rosa (EC Bahia) en Amar Fatah (Estac Troyes) worden terug bij hun respectievelijke CFG-moederclub verwacht. Ligt voor hen nog een verdere toekomst aan de Gestelsedijk in het verschiet?

Ook worden er met Glenn Neven en Robin Henkens enkele Lommel-coryfeeën uitgewuifd en begint de veelvuldig door blessures geplaagde Stijn Wuytens aan zijn laatste contractjaar, waardoor nieuwe Belgische vervangers een noodzaak lijken.

Kortom Sporting Director James McCarron en de andere CFG-verantwoordelijken hebben werk aan de winkel om voor de nodige antwoorden te zorgen.