Beloftencoach Eddy Vanhemel juicht beslissing Pro League toe

Beloftencoach Eddy Vanhemel van Lommel SK reageert in hBvL op de plannen van de Pro League om vanaf het seizoen 2019-2020 de beloftenteams van de profclubs te laten meespelen in de drie amateurklassen.

Hij juicht de beslissing toe: “De beloftencompetitie in de Pro League stelt nu niet veel voor. Als je beloften wil laten doorgroeien, moeten ze competitievoetbal kunnen spelen en kunnen omgaan met concurrentie. Het wedstrijdresultaat in een beloftencompetitie is vaak van ondergeschikt belang.”

Ook had volgens Eddy Vanhemel dit al veel vroeger moeten gebeuren: “Het zorgt voor een betere doorstroming, hetgeen bij bepaalde Pro League-teams nu heel stroef verloopt. In 1B zijn er dan weer veel clubs in buitenlandse handen, waardoor eigen jongeren het ook daar moeilijk krijgen. Als deze evolutie zich doorzet, zullen veel talentvolle jongeren naar de Nederlandse competitie uitzwermen.”

Of de maatregel een stijging van het niveau met zich mee gaat brengen is de Lommelse beloftencoach genuanceerder: “Het niveau in de amateurreeksen mag je niet onderschatten, maar de beloftenteams uit de Pro League zullen er wel verzorgd en technisch voetbal aan bijbrengen.”

Dat deze maatregel meer toeschouwers naar de beloftenmatchen gaat trekken, laat hij in het midden. “Als Lommel SK thuis speelt tegen de beloften van Anderlecht, klinkt dat aantrekkelijker dan een verre verplaatsing naar Virton. Anderzijds spreekt een match tegen de beloften van Kortrijk ook niet echt tot de verbeelding.”

Over de opleidingsvergoeding die een profclub aan een amateurclub moet betalen, indien een jongere de overstap maakt en een profcontract tekent, zegt Eddy Vanhemel: “Het profvoetbal heeft er alle baat bij om het amateurvoetbal in stand te houden. Daar zijn budgetten voor nodig. Als profclubs hun spelers in minderwaardige competities gaan stallen, schieten ze in hun eigen voet.”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.