Lommel United

Het eerste seizoen als Lommel United in 2010-2011 verloopt nog succesvoller voor de Noord-Limburgers. Na lange tijd aan de leiding gestaan te hebben in de rangschikking snoept echter OH Leuven de kampioenstitel weg. In de daaropvolgende eindronde is het Waasland-Beveren dat de promotie naar de Eerste Klasse verzekert. Het mislopen van de promotie betekent meteen het einde van een generatie, want bijna de volledige basiself van Lommel United zoekt andere sportieve oorden op.

Met een sterk verjongde kern vat Lommel United het seizoen 2011-2012 aan, maar ziet eerst prijsschutter Jeroen Ketting en later ook de succesvolle en populaire coach Franky Van der Elst vertrekken. Assistent-trainer Philip Haagdoren neemt over en onder zijn leiding behaalt het jeugdige gezelschap een verdienstelijke vijfde plaats in de eindafrekening.

Hans Vanaken tijdens een uitwedstrijd tegen Eendracht AalstVoor het seizoen 2012-2013 gaat Lommel United op de ingeslagen weg verder en worden ook enkele oude bekenden als Dieter Dekelver en Wouter Scheelen teruggehaald. Na een aanvankelijk veelbelovende start, zakken de Noord-Limburgers echter terug naar de middenmoot. Als spits Alessandro Cerigioni tijdens de wintertransferperiode overstapt naar OH Leuven en een magere 0 op 12 volgt, kunnen de sportieve ambities opgeborgen worden.

Dankzij de inbreng na de winterstop van KRC Genk-huurling Leandro Trossard en de ontbolstering van Hans Vanaken speelt Lommel United nog een sterk seizoenseinde met een zesde plaats als resultaat in de eindstand. Het Lommels goudhaantje Hans Vanaken ziet zijn sterke prestaties beloond worden met een transfer naar eersteklasser KSC Lokeren Oost-Vlaanderen.

In april 2013 maakt de club bekend dat Philip Haagdoren een stap terug zet om weer assistent-coach te worden. Het hoofdtrainerschap wordt vanaf het seizoen 2013-2014 overgenomen door Stijn Vreven. Onder zijn leiderschap speelt Lommel United een sterk seizoen wat bekroond wordt met een verdienstelijke vijfde plaats.

In het seizoen 2014-2015 doen Stijn Vreven en Lommel United het nog beter. Tot op de voorlaatste speeldag strijdt het mee voor de titel, maar ziet die uiteindelijk gaan naar gouwgenoot STVV. In de daarop volgende eindronde is echter het vet van de soep en zo promoveert OH Leuven naar de Jupiler League.

Het seizoen 2015/16 is het laatste waarin de traditionele ‘Tweede klasse’ bestaat in het Belgisch betaald voetbal. De KBVB maakt een splitsing tussen profvoetbal (24 clubs) en amateurvoetbal. De acht best gerangschikte clubs in de Tweede klasse die voldoen aan de licentievoorwaarden voor het profvoetbal gaan net als de zestien profclubs uit de Eerste klasse deel uitmaken van het profcircuit.

Trainer Bart De Roover wordt aangesteld om de plaats in het profvoetbal te verzekeren, maar wordt in februari 2016 doorgestuurd. Karel Fraeye neemt het roer over en onder zijn leiding verzekert Lommel United zich van een plaats in de top 8. Onder andere door een uitzege bij Antwerp FC (0-1) en een scoreloos gelijkpel bij Lierse SK is Lommel een speeldag voor het einde van de competitie zeker van de top 8 en het profbestaan.

Lommel United start goed aan het eerste seizoen als profclub in Eerste Klasse B, maar kent vervolgens een terugval waarin het 2 punten op 21 behaalt. Een resultaat waarvoor trainer Karel Fraeye het gelag betaalt. Na de zwaarste nederlaag in de clubgeschiedenis, 3:6 tegen AFC Tubize wordt in onderling overleg de samenwerking met de oefenmeester stopgezet.

Als opvolger stelt Lommel United op 28 oktober Walter Meeuws aan als T1. Het verblijf van de Gierlenaar is echter van korte duur en komt al op 23 november tot een einde, na 4 wedstrijden aan het roer waarin 4 punten behaald worden.

Sportief coördinator Tom Van Imschoot wordt door het clubbestuur aangesteld als opvolger. Ook met deze derde oefenmeester kent Lommel United weinig sportief succes. Het eindigt achtste en laatste met 18 punten en 12 punten achterstand op de voorlaatste OH Leuven. In de daaropvolgende playdowns kent Lommel United wel een remonte, maar in het beslissende duel uit tegen OH Leuven verliest het met 2:1 en is de sportieve degradatie naar de 1e amateur klasse een feit.

Vervolg

Oefenmeesters

SeizoenReeksTrainer(s)
2016-2017Eerste Klasse B -
Proximus League
Tom Van Imschoot
Walter Meeuws (tot 23 november 2016)
Tom Vandervee (ad interim tot 28 oktober 2016)
Karel Fraeye (tot 8 oktober 2016)
2015-2016Tweede Klasse -
Proximus League
Karel Fraeye
Tom Vandervee (ad interim tot 25 februari 2016)
Bart De Roover (tot 11 februari 2016)
2014-2015Tweede Klasse -
Proximus League
Stijn Vreven
2013-2014Tweede Klasse -
Belgacom League
Stijn Vreven
2012-2013Tweede Klasse -
Belgacom League
Philip Haagdoren
2011-2012Tweede Klasse Philip Haagdoren
Franky Van der Elst (tot 2 september 2011)
2010-2011Tweede Klasse Franky Van der Elst
bron: Wikipedia