Lommel SK

Na afloop van het seizoen 2016-2017 en de sportieve degradatie naar de 1e amateurliga deelt voorzitter Paul Kerhofs van Lommel United mee dat de club vanaf het seizoen 2017-2018 door het leven zal gaan als Lommel SK.

Op dinsdagavond 27 juni 2017 stelt het bestuur van Lommel SK een nieuw logo voor en geeft het een stand van zaken rond het stadionproject. Tevens licht men de ambitie om zo snel mogelijk terug te keren naar de 1B-reeks toe. Om dit doel te realiseren trekt Lommel SK Wouter Vrancken aan als nieuwe hoofdtrainer.

Na 9 competitiewedstrijden en met Lommel SK op de eerste plaats in de rangschikking met 20 punten stopt Wouter Vrancken echter als hoofdtrainer omwille van persoonlijke redenen op 28 oktober 2017. Als opvolger stelt het clubbestuur sportief coördinator Tom Van Imschoot aan.

Onder het trainerschap van Tom Van Imschoot haalt Lommel SK op de 26e speeldag, na een 1:2 overwinning bij Châtelet-Farciennes definitief de 1e plaats binnen in de reguliere competitie van de 1e amateurliga. De uiteindelijke kampioenschapstitel gaat echter, na een overbodige eindronde met KFC Dessel Sport en KMSK Deinze, naar het West-Vlaamse R Knokke FC. Daar Lommel SK als enige uit de top 4 voldoet aan de licentievoorwaarden, promoveert het naar de 1B-reeks voor het seizoen 2018-2019.

Lommel SK handhaaft zich in het seizoen 2018-2019 in de 1B-reeks nadat het eindigt op een 7e plaats. Na afloop van het seizoen op 15 mei 2019 kondigt de club de komst van twee nieuwe investeerders, sportconsulent Rudi Vandenput en de Israëlische sportadvocaat Udi Shochatovitch, aan.

Udi Shochatovitch investeert, als hoofdaandeelhouder, 2,6 miljoen euro in de club. Rudi Vandenput wordt bestuurder en medeaandeelhouder van de club.

Met de komst van deze twee investeerders wil Lommel SK de toekomst van de club en de jeugdwerking veilig stellen. Hierbij is het de uitdrukkelijke bedoeling om de jeugdwerking nog uit te breiden en de supporters nauwer bij de clubwerking te betrekken door de oprichting van een Lommel SK Foundation voor de organisatie van sociale projecten.

Om dit alles in goede banen te leiden stelt de club Ronny Van Geneugden aan als technisch directeur en vervangt de IJslander Stefán Gíslason, de naar KRC Genk vertrokken Tom Van Imschoot, als hoofdtrainer. In oktober 2019 volgt de aanstelling van icoon Harm van Veldhoven als operationeel directeur bij het vernieuwde Lommel SK.

Na een teleurstellende start waarbij Lommel SK 7 punten op 30 haalt en op de voorlaatste plaats staat in de rangschikking, betaalt trainer Stefan Gislason het gelag op 17 oktober 2019. De 55-jarige Peter Maes volgt de IJslander op. Ook op het bestuurlijk vlak ondergaat de club een wijziging, CEO Rudi Vandenput neemt na vijf maanden afscheid, Harm van Veldhoven neemt zijn taken over.

Onder het leiderschap van trainer Peter Maes bereikt Lommel SK voor het eerst Play-Off 2. Dit sportieve resultaat verdwijnt snel in de schaduw als de club geen licentie voor het profvoetbal bekomt. Vermoedelijke makelaarspraktijken van eigenaar Udi Schochatovitch en openstaande schulden op het vlak van spelerslonen en RSZ-bijdragen liggen aan de basis van het negatieve oordeel van de licentiecommissie.

Dankzij een beroepsprocedure voor het BAS, waarbij de club aantoont dat eigenaar Udi Shochatovitch geen deel meer uitmaakt van de club en dat de openstaande schulden op het vlak van spelerslonen en RSZ-bijdragen betaald zijn, bekomt Lommel SK alsnog een licentie voor het profvoetbal voor het seizoen 2020-2021.

Na het behalen van deze proflicentie wordt Lommel SK op 11 mei 2020 overgenomen door de City Football Group, waartoe ook het Engelse Manchester City behoort. De City Football Group krijgt het merendeel van de aandelen in haar bezit, terwijl de VZW VC Lommel United een minderheidsparticipatie behoudt. Als minderheidsaandeelhouder bekomt de VZW VC Lommel United dat de club de naam Lommel SK en de groenwitte kleuren behoudt. De samenwerking met trainer Peter Maes wordt na het seizoen 2019-2020 niet verlengd.

Vervolg

Oefenmeesters

SeizoenReeksTrainer(s)
2019-2020Eerste Klasse B -
Proximus League
Peter Maes
Stefan Gislason (tot 17 oktober 2019)
2018-2019Eerste Klasse B -
Proximus League
Tom Van Imschoot
2017-2018Eerste Amateur Tom Van Imschoot
Wouter Vrancken (tot 28 oktober 2017)
bron: Wikipedia en eigen berichtgeving