Lommel SK – CFG

Op 11 mei 2020 wordt Lommel SK opgenomen in de City Football Group (CFG), een Britse holding die op dat moment gefinancierd wordt door de Abu Dhabi United Group for Development and Investment (ADUG).

Clubs die behoren tot CFG delen een voetbalfilosofie die gebaseerd is op aanvallend voetbal met passing en balbezit. Binnen CFG is Lommel SK het kleine broertje van o.a. het Engelse Manchester City.

De 34-jarige Engelsman Liam Manning, eerder actief als hoofd jeugdopleiding bij New York City FC, wordt op 10 juli 2020 aangesteld als hoofdcoach. Na 16 maanden in functie wordt, in onderling overleg, op 21 oktober 2020 de samenwerking met technisch directeur Ronny Van Geneugden beëindigd.

Het eerste seizoen onder de CFG-vlag kenmerkt zich door het beheersen van de gevolgen van de Covid-19 pandemie en de eerste instroom van (jong) binnen- en buitenlands talent. De klemtoon wordt gelegd op de opleiding van jonge talenten als Manfred Ugalde, Vinicius Souza en Koki Saito. Op 18 februari 2021 wordt de Engelsman Mike Green voorgesteld als nieuwe CEO, het voormalige hoofd van ‘City in the Community (CITC)’ binnen CFG vervangt Harm van Veldhoven die een nieuwe rol krijgt als voorzitter van Lommel SK. In mei 2021 verhuist Green van Manchester naar Noord-Limburg om er zijn nieuwe taak op te nemen.

© JPV – Liam Manning

Lommel SK sluit haar eerste seizoen (analyse) als onderdeel van de CFG af op een derde plaats na de ongenaakbare kampioen R Union SG en RFC Seraing, die beiden promoveren naar de Jupiler Pro League. Na het seizoen besluit CFG om de talenten Manfred Ugalde en Vinicius Souza op huurbasis elders te stallen, respectievelijk bij FC Utrecht en YR KV Mechelen.

Het tweede seizoen onder de CFG-vlag kent echter een tumultueus verloop. Vijf dagen voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2021-2022 tegen Waasland-Beveren neemt coach Liam Manning ontslag om aan de slag te gaan bij het Engelse MK Dons. Daarna wordt Op 21 augustus T2 Peter van der Veen aangesteld als nieuwe hoofdcoach. De 49-jarige Rotterdammer won in 2019 als coach van de U17 van Oranje het Europees kampioenschap. Na minder dan vier maanden eindigt op 13 december 2021 echter de samenwerking met Peter van der Veen.

T2 Luiz Felipe die eerst de Nederlander tijdelijk vervangt, krijgt de job van hoofdcoach op interimbasis officieel op 18 januari 2022. Een taak die na drie nederlagen op rij en 20 dagen later stopt. Nadat T2 Patrick Greveraars voor één wedstrijd de honneurs waarneemt, wordt op 16 februari 2022 de 70-jarige Engelsman Brian Eastick aangesteld als nieuwe hoofdcoach tot het einde van het seizoen. Onder impuls van de kranige zeventiger wordt het seizoen (analyse) uiteindelijk afgesloten op een zesde plaats met 35 punten.

Om het seizoen 2022-2023 in goede banen te leiden wordt de 59-jarige Steve Bould aangesteld als hoofdcoach. De Engelsman heeft vooral een verleden bij Arsenal FC, waar hij zijn sporen verdiende in de jeugdacademie en als assistent van Arsène Wenger en Unal Emery.

Op 14 juli 2022 stelt Lommel SK een nieuw clublogo voor en maakt de club bekend dat ze terug onder het stamnummer 1986 van het voormalige KFC Lommel(se) SK gaat spelen. Clubeigenaar CFG noemt het seizoen 2022-2023 een 90-jarig jubileumseizoen, omdat in 1932 KFC Lommel(se) SK haar ontstaan kende.

Als doelstelling voor het seizoen wordt het behalen van de top zes vooropgesteld om zo zich van deelname te verzekeren aan de Promotion Play Offs. Na de reguliere competitie eindigen de Noord-Limburgers echter op een zevende plaats en moet groenwit aan de slag in de Relegation Play Offs. Die zevende plaats wordt uiteindelijk ook de positie waarop de Noord-Limburgers de competitie afsluiten na tien wedstrijden in die degradatiepoule.

Met de uitgesproken ambitie om te promoveren vat Lommel SK het seizoen 2023-2024 aan. Om dit doel te realiseren worden met Igor Vetokele, Dries Wouters en Lucas Schoofs enkele spelers met ervaring op het hoogste niveau aangetrokken. Na de reguliere competitie eindigt Lommel SK op een vierde plaats waardoor het zich verzekert van deelname aan de Promotion Play-Offs. Nadat eerst SV Zulte Waregen en KMSK Deinze in dubbele confrontaties verslagen worden, volgen er barragewedestrijden tegen eersteklasser KV Kortrijk voor het resterende promotieticket.

Oefenmeesters

SeizoenReeksTrainer(s)
2023-2024Eerste Klasse B -
Challenger Pro League
Steve Bould
2022-2023Eerste Klasse B -
Challenger Pro League
Steve Bould
2021-2022Eerste Klasse B -
1B Pro League
Brian Eastick
Patrick Greveraars (ad interim tot 15 februari 2022)
Luiz Felipe (ad interim tot 7 februari 2022)
Peter van der Veen (tot 13 december 2021)
Peter van der Veen (ad interim tot 20 augustus 2021)
Liam Manning (tot 11 augustus 2021)
2020-2021Eerste Klasse B -
Proximus League
Liam Manning